Eczema, cunoscută şi ca dermatită, este o inflamaţie a pielii. Eczema şi dermatita sunt termeni folosiţi pentru a descrie aceeaşi problemă a pielii. Eczema se referă la o gamă de neplăceri produse la nivelul pielii: mâncărime, înroșire, pustule care supurează, cruste sau descuamarea pielii. Pe lângă aceste simptome care sunt suficient de dureroase și deranjante, eczema poate avea un miros distinct, un miros specific pielii care suferă de eczemă. Unii aseamănă acest miros cu cel de carne putrezită sau de brânză, sau cu mirosul picioarelor transpirate. Dacă acest simptom vă deranjează și pe voi, nu vă îngrijorați, există metode prin care poate fi prevenit.

Care ar fi principalele cauze ale mirosului pielii cu eczemă?

  1. Tratamentul topic cu corticosteroizi, deoarece aceștia contribuie la creșterea concentrației de acid în organism, determină modificări hormonale și întârzie vindecarea rănilor, toate acestea cauzând apariția unui miros specific.
  2. Imunosupresoarele, deoarece suprimă activitatea sistemului imunitar. Medicii sunt reticenți în a prescrie acest tratament datorită efectelor secundare multiple, considerându-l un tratament “de ultimă instanță”.
  3. Tratamentul cu antihistaminice, deoarece reduce activitatea de detoxifiere a ficatului, astfel încât eliminarea de toxine revine într-o mult mai mare măsură pielii, aceasta eliminându-le prin transpirație. De asemenea antihistaminele ridică nivelul de acid în organism contribuind la apariția mirosului neplăcut al eczemei. Și tratamentul ocazional cu antibiotice poate avea același efect, de creștere a acidității și de diminuare a florei intestinale.
  4. Alimentația. Nivelul ridicat de proteine consumate și nivelul scăzut de carbohidrați poate crea exces de acid în organism, determinând un miros neplăcut la nivelul pielii. Mâncarea de tip fast-food, dietele bogate în zaharuri, produse rafinate și prelucrate cum e făina albă, pot agrava eczemele și mirosul acestora.
  5. Renunțarea la tratamentul topic cu corticosteriozi, datorită schimbărilor hormonale care survin și procesului de detoxifiere prin care trece organismul.
Eczema cu miros neplăcut al pielii

Eczema cu miros neplăcut al pielii

Infecțiile pielii cu eczemă pot mirosi urât, prin urmare este bine să consulți medicul dacă te îngrijorezi. Dacă mirosul coincide cu un tratament, atunci este foarte probabil să fie cauzat de acesta.

Pielea cu eczemă, cu miros urât, nu trebuie spălată mai des. Dușul este important și o igienă corectă cu săpun natural pentru eczemă, nutritiv, dar nu previne mirosul pielii pentru mult timp. Trebuie adresată cauza care a declanșat mirosul pentru rezultate pe termen lung.

Iată câteva sugestii pentru a preveni mirosul pielii cu eczemă, de la Karen Fischer, autoare a cinci cărți despre sănătatea pielii cu eczemă:

  1. Renunțati la medicamentele topice. Dacă folosiți tratament bazat pe corticosteroizi, renunțați treptat la acesta. Începeți să tratatați problema din interior înspre exterior – aspectul pielii, nu invers. Pielea este cel mai mare organ și reflectă sănătatea interioară a corpului.
  2. Utilizați produse nutritive naturale pentru regenerarea pielii. Deficiențele nutriționale la nivelul pielii agravează de cele mai multe ori eczema. Zincul, vitaminele B, carbonatul de calciu, vitamina E în doze potrivite vă pot ajuta în ameliorarea eczemelor. Atenție, să alegeți suplimente cu substanțe active și cât mai puțin sintetice, ideal să aibă extracte din legume și fructe organice.
  3. Dieta pentru eczemă personalizată pentru tine și intoleranțele individuale

Chiar dacă eczema este diferită la fiecare bolnav, dieta corectă este metoda cea mai bună pentru a grăbi vindecarea pielii. Pielea se hrănește nutritiv din alimentele și băuturile pe care le consumăm. Așa că are sens dacă schimbi dieta, să schimbi aspectul pielii, susține Karen Fischer în cartea ei The Eczema Diet.

Citește aici și despre experiența blogger-ului Amanda, mamă de copil cu eczemă care are copilul în remisie cu dieta specifică pentru eczemă.

Acest articol este inspirat de pe blogul lui Karen, citește și aici.