Este foarte benefic să avem rutine zilnice de detoxifiere. Obiceiuri cum ar fi consumul de suc proaspăt de lămâie sau oțet de mere în apă calduță, consumul unei cantități optime de apă cu suplimente minerale, consumul de verdețuri amare (spanac, salată, varză kale, păpădie, frunze de sfeclă, broccoli, amarant verde, andivă, radicchio, rucola, măcriș), o baie detoxifiantă, suc proaspăt din verdețuri, sunt doar câteva dintre căile mele preferate de a-mi întări și stimula corpul și sănătatea și de a elimina toxinele acumulate. Aceste obiceiuri sănătoase vă vor ajuta și la diminuarea stresului și creșterea energiei, vor fi benefice digestiei și vă vor limpezi mintea.

Pe lângă ficat, rinichi, plămâni, colon, care sunt organe responsabile cu eliminarea toxinelor din corp,  pielea, cel mai mare organ al nostru, joacă un rol important în această funcție de detoxifiere. Simplul obicei de periere uscată a pielii pentru detoxifiere este o practică foarte plăcută, care vă va lăsa pielea strălucitoare, și va spori procesul de eliminare a toxinelor.

Pentru această practică aveți nevoie de o perie pentru piele cu peri rigizi și deci, fabricată din fibre naturale – nu din materiale plastice sau sintetice. Peria perfectă va avea peri suficient de puternici pentru a se simți „confortabil de neconfortabil” pe piele. Aceștia nu ar trebui să fie prea moi, dar nici nu ar trebui să provoace dureri, zgărăieturi, iritații.

Perierea uscată a pielii pentru detoxifiere

De ce ar trebui să începi periajul uscat al pielii? Iată mai jos 8 motive care să te convingă:

  1. Îndepărtează celulele moarte: În fiecare zi pierdem peste un milion de celule ale pielii, iar periajul uscat nu numai că îndepărtează toate celulele moarte, dar și îmbunătățește aspectul general al pielii, desfundă porii și ajută pielea să „respire” în mod corespunzător.
  2. Ajută la detoxifierea pielii: O treime din toxinele organismului se elimină prin piele! Prin îndepărtarea tuturor celulelor moarte ale pielii, ajutați pielea să întinerească! Aceasta deschide, de asemenea, o cale importantă pentru eliminarea toxinelor din organism. Periajul uscat este pentru pielea ta ceea ce ciulinul laptelui este pentru ficat (ciulinul laptelui este cel mai eficient hepatoprotector natural).
  3. Stimularea sistemului limfatic: Periajul pielii stimulează sistemul limfatic, adică rețeaua de vase care transportă deșeurile metabolice și moleculele importante care urmează să fie curățate de: splină, glandă timus, ganglioni limfatici, ficat și amigdale. Buna funcționare a sistemului limfatic este vitală sănătații. Atunci când sistemul limfatic nu funcționează corespunzător, imunitatea scade și suntem mult mai predispuși la boli.  
  4. Stimularea circulației: Practica perierii pe pielea uscată stimulează fluxul sanguin – care ajută la vindecare și transportă nutrienți în întregul corp.
  5. O piele mai strălucitoare: Sigur pielea va arăta diferit după ce vom da jos aproape un milion de celule moarte! În acest fel obținem strălucirea naturală a pielii.
  6. Reduce și previne celulita: Un alt avantaj al perierii uscate este efectul care îl are asupra celulitei. Toxinele se acumulează în grăsimi, iar prin perierea uscată ajutăm la eliminarea toxinelor, astfel că celulita se reduce iar pielea se strânge.
  7. O piele mult mai fină: Curățatea porilor de murdărie și ulei este o modalitate prin care perierea uscată face ca pielea să fie mai netedă. Această practică stimulează, de asemenea, hormonii și glandele producătoare de ulei.
  8. Este energizant și revigorant: Perierea uscată vă va ajuta să vă simțiti mult mai bine în pielea voastră, și în plus oferă o senzație de împrospătare și revigorare.

Cum procedăm?

Înainte de duș (preferabil dușul de dimineață) luați-vă căteva minute pentru acest ritual de periere uscată a pielii.  Asigurați-vă că pielea este uscată înainte de a continua.

Începeți cu vârful picioarelor. Eu încep întotdeauna cu partea stângă. Începeți prin mișcări blânde, circulare, ascendente, de la vârful degetelor de la picioare până la inimă. Apoi repetați în cealaltă parte înainte de a începe pe brațe. Este important să periați în această direcție, deoarece sprijină „autostrada” naturală a sistemului limfatic. Periați blând fără a apăsa tare. Evitați întotdeauna zgârieturile, pielea iritată sau rănile deschise. Asigurați-vă că ați periat întregul corp de la picioare la gât și nu uitați de spate. Fața nu se periază decât dacă aveți o perie cu peri foarte moi.  După ritualul de periere uscată a întregului corp, faceți un duș și spălați toate acele celule moarte. Alternați apa de la cald la fierbinte, pentru a îmunătăți circulația sângelui.

Asigurați-vă că utilizați produse de duș naturale!

Practicați perierea uscată înainte de fiecare duș sau de 3-4 ori pe săptămână.

ATENȚIE: Nu utilizați acestă tehnică dacă aveți pielea foarte sensibilă, iritată, cu răni deschise sau eczemă. Sau dacă aceste probleme sunt localizate doar pe anumite porțiuni, evitați-le.

Acest articol a fost scris în limba engleză de către Nicole Eckert, specialist în medicină funcțională. Articolul original îl găsiți aici.